Kestää, kestää, kestää… WordPressin latautumista odottavan sekunnit ovat pitkiä, mutta kotisivujen omistajalle sillä voi olla myös merkittäviä taloudellisia vaikutuksia. WordPressin latausnopeus on monen tekijän tulos.
Tässä blogissa käymme hieman läpi, miten Artiossa optimoimme tekemiemme kotisivujen latauksien nopeutta. Kotisivujen latausnopeudella on väliä, sillä kukapa jaksaa odotella kymmentä sekuntia tyhjän ruudun edessä ennen kuin sivun sisältö saadaan esiin. Jos kysessä on verkkokaupan sivu, niin tällä on myös taloudellista merkitystä kaupan pitäjälle, sillä potentiaalinen asiakas on pian kilpailevan kaupan sivulla.
Latausnopeuksiin voidaan vaikuttaa kahdella tasolla: palvelintasolla ja itse WordPressissä.
Palvelinten latausnopeuksien aikoja voidaan lyhentää niin rautatasolla kuin ohjelmallisestikin. Perinteisten kiintolevyjen korvaaminen SSD-levyillä lyhentää hakuaikaa niin tiedostojen latauksissa kuin tietokantakyselyissäkin. Artiossa olemmekin siirtyneet pääosin SSD-levyjärjestelmiin jo parisen vuotta sitten. Lisäksi muistia on syytä varata riittävästi, niin etteivät palvelimet joudu käyttämään swappia eli siirtämään osan muistissa olevasta aineistosta tilapäisesti levylle.
Ohjelmallisesti olemme tehostaneet suorituskykyä käyttämällä varsin suurta opcache’ta, jolloin suoritettava php-koodi löytyy ennestään binaarina muistista. Normaalisti yli 95 % suoritettavasta koodista voidaankin ajaa välimuistista.
Kaikissa webpalvelimissamme on lisäksi käytössä Googlen PageSpeed-moduuli, joka on automaattisesti kaikkien sivustojen käytössä. PageSpeed-moduuli tekee taustalla useita erilaisia optimointitehtäviä niin kuville kuin tiedostoillekin. Se mm. pienentää html-, CSS- ja JavaScript-koodeja ja tekee myös kuvien pakkausta ja konversioita.
WordPressin latausnopeus vaatii malttia pluginien käyttöön
Jokainen WordPressin käyttäjä voi myös osaltaan vaikuttaa tärkeän kotisivustonsa latausnopeuteen. Tyypillisimpiä virheitä ovat tarpeettomien pluginien asentaminen, joskus vaikka vain testausta varten ja sitten ne jäävätkin poistamatta.
Pluginit osaltaan lisäävät sivujen latausaikaa, mutta ovat myös potentiaalinen tietoturvariski, joten niitä kannattaa käyttää niin vähän kuin mahdollista – ja vain ne tarvittavat sekä muistaa pitää ne myös ajan tasalla. Liian suurten kuvien käyttö on myös tyypillinen virhe, joka erityisesti mobiilikäytössä voi karkottaa kävijöitä.
WordPressin sisäisiä cache-plugineja on useita tarjolla (WP Fastest Cache, WP Super Cache, Wp Rocket, W3 Total Cache), useimmat niistä täysin ilmaisiakin ja sellaisen käyttö voi hyvinkin vielä nipistää osan latausajasta.
Sivut on hyvä testata ennen käyttöönottoa esimerkiksi GTmetrix-palvelussa. A-luokan tulokseen kannattaa pyrkiä, mutta sen voi saavuttaa niin 1,0 sekunnin kuin 5,0 sekunninkin tuloksella. Olennaista on, miltä sivun lataus tuntuu kävijästä: kuinka nopeasti ensimmäinen elementti latautuu, elääkö sivu latautumisen aikana ja viivästetäänkö myöhemmin tarvittavien elementtien latausta.