Matkapuhelimen tietoturvavinkkien vihjeet on tarkoitettu käyttäjille, jotka käyttävät kännykkäänsä työ- ja raha-asioiden hoitamiseen ja hakevat selkeästi parempaa tietoturvaa. Vinkit hyödyntävät erityisesti niitä käyttäjiä, joiden tallennetut tiedot ja verkkoasiointi on syytä pysyä kaikissa tilanteissa suojattuna.
1. Käytä massamuistin salausta
Kun haluat salata puhelimeesi tallennetut tiedot, ota käyttöön massamuistin salaus. Muista myös salata muistikortti, sillä suuri osa tiedoista tallennetaan erilliselle muistikortille, puhelimen sisäisen muistin sijaan. Salauksen vahvuus on suoraan riippuvainen käyttämäsi salasanan ja -koodin laadukkuudesta.
2. Poista käytöstä ylimääräiset langattomat yhteydet
Älypuhelimessa voi olla samanaikaisesti päällä lukuisia langattomia yhteyksiä, esimerkiksi WLAN, Bluetooth, NFC ja GPS. Ota ylimääräiset yhteydet käyttöön vain tarvittaessa ja poista ne välittömästi käytöstä, kun et niitä tarvitse.
Jatkuvasti päällä olevat tarpeettomat yhteydet kuluttavat akun virtaa ja saattavat yhdistää matkapuhelimen tuntemattomiin verkkoihin käyttäjän tietämättä. Kun kytket tarpeettomat yhteydet pois päältä, puhelimesi akku kestää pidempään ja yksityisyydensuojasi paranee.
3. Ota haittaohjelmatorjunta käyttöön
Tietokoneissa virustorjunta on jo arkipäivää, mutta myös matkapuhelimiin on saatavilla virustorjuntaohjelmistoja.
Etenkin jos käytät matkapuhelintasi usein työ- ja raha-asioittesi hoitamisessa, on syytä panostaa myös haittaohjelmatorjuntaan. Torjuntaohjelmistoja on saatavilla tunnetuilta ja luotetuilta palveluntarjoajilta.
4. ”Roottaa” vain, jos tiedät mitä teet
Osa käyttäjistä haluaa nopeuttaa puhelimensa käyttöä tai lisätä sen ominaisuuksia muokkaamalla puhelimen alkuperäistä käyttöjärjestelmää tai vaihtamalla sen kokonaan uuteen kolmannen osapuolen käyttöjärjestelmään. Tätä kutsutaan puhelimen ”roottaukseksi” (engl. rooting).
”Roottaus” voi kuitenkin avata puhelimen hyökkäyksille, jos valmistajan ylläpitämä ja päivittämä alusta altistetaan ulkopuolisille ja tuntemattomille tietoturva-aukoille.
Yleensä valmistajan takuu ei enää ole voimassa puhelimessa, jonka alkuperäisiä toiminnallisuuksia on muutettu. ”Roottaus” onkin paikallaan vain osaavissa käsissä, kun se tulee aitoon tarpeeseen ja on puhelimen käytön kannalta välttämätöntä.
5. Suosi VPN-palvelua ulkomaan yhteyksissä ja avoimen WLAN:n käytössä
Jos käytät puhelintasi ulkomailla tai avoimissa WLAN-verkoissa, harkitse salatun yhteyden eli VPN:n käyttöä. Etenkin jos hoidat puhelimellasi päivittäisiä pankki- ja työasioitasi tai luet sähköpostiasi, VPN:n käyttö on suositeltavaa. VPN-yhteyden voit saada käyttöösi luotettavilta kaupallisilta toimijoilta.
6. Hallitse keskitetysti yrityspuhelimia
Yrityskäytössä olevien puhelimien yhteydenpitoa ja ylläpitoa varten kannattaa harkita keskitetyn hallintajärjestelmän (MDM, Mobile Device Management) käyttöönottoa. Lisäksi yritysten olisi hyvä käyttää viestinnässään suojattuja yhteyksiä (VPN) ja salattuja sovellusyhteyksiä esimerkiksi sähköpostia luettaessa.
Lähde: www.viestintavirasto.fi