Matkapuhelimen käyttöikä on usein pitkä ja sitä voidaan etähallita. Tietojen turvaaminen puhelimen ikääntyessä, siirtyessä omistajalta toiselle tai etäyhteyksiä käytettäessä on huomioitava osana matkapuhelimen turvallista käyttöä. Matkapuhelimen tietoturvavinkeissä keskitytään kännykän elinkaareen ja etähallintaan.
Matkapuhelin varastoi lukuisia tietoja ja oletusyhteyksiä. Nämä tiedot voivat koitua omistajalleen haitaksi, etenkin jos puhelimen uusi omistaja päättää käyttää niitä väärin tai ulkopuolinen pääsee hyödyntämään etäyhteyksin pilvipalveluita. Myös matkapuhelin tulee aikanaan elinkaarensa päähän ja päivitystuen loputtua puhelin on alttiimpi tietoturvauhille.
Kun on perehtynyt puhelimensa käyttöön ja ominaisuuksiin, on mahdollista välttyä omien tietojen päätymisestä toisen henkilön käsiin. Esimerkiksi pilvipalvelut ovat huolelliselle käyttäjälle suureksi hyödyksi.
1. Käytä pilvipalveluita harkiten
Pilvipalveluun on hyvä säilöä ajantasaiset varmuuskopiot puhelimen tiedoista. Pilven avulla puhelimen sisältämiä tietoja voi jakaa myös muille henkilöille ja päätelaitteille. Varomattomalla käytöllä pilvipalveluihin tallennetut tiedot saattavat kuitenkin päätyä tahattomasti myös ulkopuolisille.
Jos olet kirjautunut pilvipalveluun jonkun toisen henkilön laitteella, tietosi voivat jäädä tai yhdistyä tähän laitteeseen. Tällöin toisen laitteelta on jatkossakin mahdollista kirjautua pilvipalvelutilillesi.
Jos et halua, että tietosi leviävät pilvipalvelujen kautta tahattomasti, kaikkia puhelimen sisältämiä tietoja ei kannata tallentaa pilveen. Puhelimen yhteystiedotkin voivat riittää ja valokuvat voi halutessaan jättää pois.
Lisäksi puhelinta varten voi luoda erillisen pilvipalvelutilin, jonka ei tarvitse olla sidottu esimerkiksi sähköpostitiliin tai muihin palveluihin. Näin tietomurtojen yhteydessä haitta kohdistuisi vain yhteen palveluun.
Pilvipalveluissa on tärkeää käyttää riittävän monimutkaista salasanaa. Jos joku ulkopuolinen näkee salasanan, hän voi kirjautua palveluun toiselta päätelaiteelta.
2. Pilvipalvelu auttaa etähallinnassa
Pilvipalvelujen avulla voi ottaa käyttöön puhelimen etähallinnan. Se voi olla hyödyllinen, jos puhelin esimerkiksi katoaa tai se varastetaan. Puhelimen sijainti tallentuu pilvipalveluun, ja näin puhelin voidaan paikallistaa. Pilvipalvelujen etähallinnan avulla voi esimerkiksi:
- asettaa puhelimen hälyttämään, jotta se löytyy paremmin
- lukita puhelimen, jotta ulkopuolinen ei voi sitä käyttää
- tyhjentää puhelimen, jotta ulkopuolinen ei saa haltuun sen tietoja.
Jos puhelin on kadonnut tai varastettu, operaattori voi estää liittymän käytön. Tällöin myös pilvipalvelun etähallinta estyy, eikä puhelinta voi etäpaikantaa tai -tyhjentää. Kaikki tämä on tehtävä ennen kuin pyytää liittymänsä sulkemista.
Valmistajan kautta voi olla myös mahdollista estää puhelimen uudelleen aktivointi. Näin puhelin ei kuitenkaan palaudu alkuperäiselle omistajalle, mutta ainakaan varas ei pysty hyötymään puhelimesta.
Jos pilvipalveluihin käytetty puhelin katoaa pysyvästi, pitää palvelun salasanat vaihtaa ja poistaa kadonnut päätelaite pilvipalvelun laitelistalta. Näin puhelimen tietoihin tallentuneiden salasanojen avulla ei enää pääse käsiksi pilvipalveluun.
3. Poista, tyhjennä ja palauta
Jos myyt tai luovutat puhelimesi toiselle,
- poista pilvipalveluissa käytetty puhelin pilvipalvelun laitelistalta
- tyhjennä puhelimen muisti ja tyhjennä tai poista erillinen muistikortti
- palauta puhelin tehdasasetuksiin.
Näin tietosi eivät päädy seuraavalle puhelimen käyttäjälle.
4. Ole tarkkana, kun ostat käytetyn puhelimen
Jos otat käyttöön toisella henkilöllä olleen puhelimen, se kannattaa palauttaa tehdasasetuksiin. Lisäksi on syytä tarkistaa, ettei puhelin ole liitetty sellaiseen pilvipalveluun, jonka kautta tallentamasi tiedot saattaisivat ohjautua puhelimen entiselle omistajalle.
Markkinoilla liikkuu myös käytettyjä, mutta varastettuja puhelimia. On syytä epäillä väärinkäytöstä, jos puhelin on erityisen halpa, se on lukittu, puhelimen pääsykoodia ei ole tallessa tai puhelin sisältää täysin tuntemattoman ihmisen tietoja. Tällaisissakin tilanteissa toisen henkilön tiedot ovat yksityisiä, ja niiden levittäminen ja käyttäminen on kiellettyä.
Lisäksi on hyvä ottaa huomioon, että käytetty puhelin voi koitua kalliiksi, mutta turhaksi hankinnaksi. Esimerkiksi jos puhelimen edellinen omistaja etälukitsee laitteen ja tekee siitä käyttökelvottoman.
5. Puhelimissakin on haittaohjelmia
Koska matkapuhelinta käytetään paljon verkossa asiointiin, sekin voi saada haittaohjelmatartunnan. Erityisesti verkkopankkien käytössä on syytä olla tarkkana. Haittaohjelmatartuntaa voit epäillä seuraavissa tapauksissa:
- Puhelimen käyttö hidastuu, eikä uudelleen käynnistys auta.
- Puhelimen käyttöjärjestelmä kaatuu tai pysähtelee.
- Akku alkaa yhtäkkiä kulua entistä nopeammin.
- Epätavallinen määrä verkkoliikennettä tai -aktiviteettia ilman, että olet itse muuttanut verkkokäyttäytymistäsi. Voit tarkistaa verkkoliikenteen määrän hallinta-asetuksista.
- Saat ylimääräisiä mainoksia tai ohjaudut väärille sivustoille.
- Saat roskapostia tai tuttavasi kertovat saavansa sinulta teksti- tai sähköpostiviestejä, joita et ole lähettänyt.
HUOM! Selatessasi internetissä voit saada varoituksen haittaohjelmatartunnasta, joka onkin huijaus. Suhtaudu tällaisiin varoituksiin aina varauksellisesti.
Jos matkapuhelimesi on saastunut, käytä puhdistamiseen hyväksi havaittuja antivirus-tuotteita, palauta puhelin tehdasasetuksille tai halutessasi asenna käyttöjärjestelmä uudestaan.
Puhelinvalmistajilta saat tarvittavat ohjeet ja työkalut, mutta tarvittaessa voit antaa puhelimesi myös luotettavan huoltoliikkeen puhdistettavaksi. Näiden toimenpiteiden seurauksena puhelimessa olevat tiedot valitettavasti usein menetetään, siksi puhelimen varmuuskopiointi on tärkeää.
6. Älypuhelin ei ole ikuinen
Jossakin vaiheessa puhelimen käyttöjärjestelmä tulee elinkaarensa päähän. Tällöin ohjelmistokehittäjä lopettaa puhelimen päivitykset eikä tietoturva-aukkoja enää korjata. Tällöin puhelimen käytöstä tulee turvatonta. Viimeistään tässä vaiheessa on syytä harkita uuden puhelimen hankintaa.
Lähde: www.viestintavirasto.fi